We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

Galleria Kellokas

Image by Elina Härkönen

Elina Härkösen näyttely "Etsin, kohtasin, havahduin" esillä Ylläksellä marras-joulukuun ajan.

Esillä on väitöstutkimukseni taiteellinen osio. Väitöskirjani sijoittuu kuvataidekasvatuksen tutkimuskentälle ja valmistuu Lapin yliopistoon vuoden 2021 aikana. Syvennyn taiteellisessa osiossani pohdintoihin pohjoisesta kulttuuriperinnöstä perinteisen käsityön ja nykytaiteen rajapinnoilla. Väitöskirjani linkittyy kuvataidekasvatuksen lehtorin työhöni Lapin yliopistossa ja tutkimusaiheena on kansainvälistyvän kuvataiteen yliopistopedagogiikan haasteet ja mahdollisuudet kulttuurisen kestävyyden näkökulmasta.

Näyttely koostuu niin omista teoksistani kuin yhteisteoksista, jotka olen tehnyt yhdessä kollegoitteni kanssa Pohjoismaissa ja Venäjällä. Olen valinnut näyttelyyn ne teokset, jotka tavalla tai toisella koskettavat erityisesti käsillä tekemistä ja joissa päämateriaalina on villalanka. Tämä osittain siksi, että koen oman tornionlaaksolaisen kulttuurisen taustani ja kulttuuriperintöni muodostuvan juuri ylisukupolvisen neulomisen ja kutomisen perinteestä ja käsillä tekemisestä. Olen pitänyt keskeisenä tuoda näyttelyyn yhdessä muiden kanssa tehtyjä teoksia, koska olen havainnut erityisesti niiden prosesseissa hiljaisen tiedon pääsevän helpommin esille. Olemme näissä teoksissa tarkastelleet yhteisiä, mutta myös toisillemme vieraita kulttuuriperintöjä. Näiden kohdatessa ja välillä törmätessäkin, omista arvoista, käsityksistä ja asemasta on helpompi ollut tulla tietoiseksi ja sen myötä myös sensitiivisemmäksi kulttuurisille kerroksille ja moninaisuudelle.

Näyttelyni tuo pohjoisen kulttuuriperintökeskusteluun vain yhden näkökulman. En pyri tyhjentävästi rajaamaan yleistä kulttuuriperintöä vaan pikemminkin tunnistamaan itselleni sen arvokkaita puolia.

Yllästunturin luontokeskus Kellokas, Tunturintie, Äkäslompolo, Suomi

Kolari

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Yllästunturin luontokeskus Kellokas kellokas@metsa.fi p. 0206 397039 Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo Yllästunturin luontokeskus Kellokas