We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

Näyttely: Teno • Deatnu

Image by Pertti Turunen

Tenojoki, Saamen virta, on yli 200 kilometriä pitkä. Se alkaa Karigasniemeltä päättyen Norjan puolelle Tenovuonon jylhiin maisemiin, joissa se laskee Jäämeren aaltoihin. Teno erottaa Norjan ja Suomen valtakunnat sekä yhdistää saamelaista kansaa joen kahta puolen.

Keväällä pohjoinen luonto herää suureen näytelmään, kun Teno luo ryskyen jääpeitteensä. Kevään jälkeen seuraa valoisa kesä, ja lohennousun myötä elämä sykkii kaikkialla. Sitten päivä lyhenee, luonto rauhoittuu syksyn väriloistoon ja lohiveneet nostetaan odottamaan tulevaa kesää. Talviaikana koittaa kaamoksen kylmyys ja hämäryys, jota valaisevat vain kuu ja revontulet.

Ivalolaisen luontokuvaaja Pertti Turusen valokuvat tuovat katsojien eteen Tenon, Euroopan parhaan lohijoen, sen vuodenajat sekä ihmiset suurella virralla.

“Yli kolmekymmentä vuotta olen kulkenut pohjoisen Lapin laajoja selkosia, milloin työreissulla, milloin kalastus tai metsästysreissuilla, ja lähes aina on kamera kulkenut mukanani. Nykyään ovat muut harrastukset jääneet ja valokuvaus on noussut kohdallani tärkeimmäksi. Tuolta ajalta on kertynyt kuvia eri kohteista ja eläimistöstä sekä myös ihmisestä pohjoisessa luonnossa. Vuosien varrella olen pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kuvaesityksiä. Kokonaan kuvittamiani kirjoja on ilmestynyt viisi: Inarijärvi -kirja ilmestyi 2009, LAPIN VALOT 2011, Inarin Vuosi, Lights of Lapland 2012 sekä uusinpana Lapinmaa Lapland joka ilmestyi myös kiinan kielellä 2016.”

Inarintie 46, Inari, Suomi

Inari

Metsähallitus, Ylä-Lapin luontokeskus Siida

Luontokeskus Siida, , siida@metsa.fi, p. 0206 39 7740 Erikoissuunnittelija Pasi Nivasalo, pasi.nivasalo@metsa.fi, p. 040 526 3392 https://www.siida.fi