Tornionlaaksosta tuntureille - Juhani Syväoja

Dáhpáhusa namma: Pallastunturin luontokeskus

Áugu: 03.09.2019 dii 9:00 - 28.11.2019 dii 16:00

13.11.2019 -6 ° Biegga 1.16 m/s Balvái forecast.io

Dáhpáhusa govvádus

JuhaniSyvaeoja663

Tornionlaaksosta tuntureille on Juhani Syväojan luontovalokuvanäyttely.

Tornionlaakson ytimen muodostaa Kölivuoriston kainalosta Pohjois-Ruotsin Torniojärvestä lähtevä 500 km pitkä Tornionjoki siihen laskevine sivujokineen. Suomessa Tornionlaaksoon kuuluvat Kilpisjärveltä lähtien Länsi-Lapin rajajokien Könkämäenon, Muonionjoen ja Tornionjoen vesistöalueet, joihin itse jokilaaksojen lisäksi kuuluu laajasti alavia metsä- ja suoalueita sekä Länsi-Lapin ja käsivarren vaara- ja tunturialueet. Karuilta tunturimailta lähtevät vedet kulkevat laajojen metsämaiden ja loppujuoksullaan vehreiden niittyjen ja viljelysmaiden sekä kaupunkiluonnon halki, päätyen lopulta Perämereen.

Vaikka Tornionlaakso on kulttuuriltaan yhtenäinen, on se luonnonoloiltaan moni-ilmeinen alue. Näyttelyn kuvien aiheet ovat toisaalta eteläisen Tornionlaakson joki-, vaara- ja suoalueilta ja toisaalta Hetta-Pallas -tunturialueelta. Kuvaaja innostuu kaikesta kauniista luonnossa. Kuvat eivät ole luontodokumentteja, vaan niihin on pyritty vangitsemaan hetken tunnelma. Useimmiten kohteena on maisema, joskus myös maiseman pienempi yksityiskohta. Merkittävä osa kuvista on kuvattu silloin, kun luonto on kuvaajan mielestä kauneimmillaan, eli kesäöinä ja talven ankarilla pakkasilla.

Juhani Syväoja on valokuvannut luontoa aivan nuoresta asti, mutta löytänyt riittävästi aikaa ja rauhaa syvällisempään paneutumiseen vasta etelässä tekemänsä työuran loppupuolella ja eläkeläisenä muutettuaan pohjoiseen aiheittensa äärelle. Hän on järjestänyt useita Tornionlaakso-aiheisia näyttelyitä ja osallistunut aktiivisesti luontokuvaajien valtakunnalliseen toimintaan. Kuvatoimiston kautta kuvia on päätynyt monenlaisiin tarkoituksiin, lehtikuvista ja musiikkialbumeista sisustuselementteihin.

Sajádat

Boahtinrávvagat

Pallastunturin luontokeskus

Čujuhit

Pallastunturin luontokeskus, Pallastunturintie 557, Pallastunturi, Suomi

Gielda

Muonio

Ordnejeaddji

Ordnejeaddji

Metsähallitus

Oktavuođadieđut

Pallastunturin luontokeskus

Puh. 020 39 7930

E-mail. pallastunturi(at)metsa.fi

Lassidieđut

Lassidieđut

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Geavahat diehtočoahkuid (cookies) geavaheaddjivásáhusa buorideapmin ja geavahanstatistihkaid čohkkemii. Joatkimiin siidduid geavaheami dohkkehat diehtočoahkuid geavaheami.

x